• Slider_Landgoedwandelen_06

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

 • landgoedwandelen-1

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

 • Slider_Landgoedwandelen_02

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

 • landgoedwandelen-2

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

 • Slider_Landgoedwandelen_04

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

 • landgoedwandelen-3

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

Wassenaar

12 km – korte wandeling (afgekort 7,5 km of 6,5 km)

De meeste buitenplaatsen en landgoederen liggen in Wassenaar aan weerszijden van de Rijksstraatweg. Ze zijn vanaf het einde van de 16de eeuw ontstaan langs een belangrijke doorgaande weg van Den Haag naar Haarlem op een hoger gelegen deel van de strandwal.
Zowel vanuit Leiden als Den Haag was Wassenaar een geschikt gebied om je op het platteland terug te trekken van de stank en de drukte van de stad. Welgestelde stedelingen verbouwden kastelen en boerderijen tot buitenverblijven met fraai aangelegde parken om in te verpozen.

Er ontstond een vrijwel aaneengesloten samenhangend gebied met parken die waren aangelegd naar de laatste mode. Uniek is dat in Wassenaar relatief veel 18de-eeuwse parken in vroege landschapsstijl herkenbaar bewaard zijn gebleven. Omvangrijk is ook het aantal 19de-eeuwse landschapsparken.

De wandelroute leidt langs een fraaie reeks buitenhuizen met parken als De Paauw en Backershagen, die in de 19de eeuw deel uitmaakten van het bijna 600 hectare grote grondgebied van prins Frederik der Nederlanden. Onderweg komt u ook andere buitenplaatsen tegen, waar in de parken soms nieuwe villa’s zijn gebouwd.

De totale route is 12 km. U kunt er ook voor kiezen de route in te korten tot 7,5 km als u start bij De Paauw (nr. 2). Als u start bij het Koffiehuisje (nr. 13) kunt u de route inkorten tot 6,5 km. De verkorte route is zowel op de kaart als in het veld aangegeven.

Comments

Wassenaar_2_De Paauw_hoofdgebouw_achterzijde_2008_EGH (10)