• Slider_Landgoedwandelen_06

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

 • landgoedwandelen-1

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

 • Slider_Landgoedwandelen_02

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

 • landgoedwandelen-2

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

 • Slider_Landgoedwandelen_04

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

 • landgoedwandelen-3

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

Landgoederenzone Zuid-Holland

44 km – meerdaagse wandelroute (verkortingen mogelijk tot 37 of 24 km)

De eind 16de eeuw uitgeroepen Republiek der Verenigde Nederlanden ontwikkelde zich tot een toonaangevend land. In de 17de of Gouden Eeuw bloeiden niet alleen de handel en economie, maar ook de wetenschap en de cultuur. Regenten en rijke kooplieden gaven de toon aan in de steden. Zij breidden de steden uit met grachtengordels, en lieten daar fraaie panden bouwen. Als zomerverblijf lieten de allerrijksten een buitenplaats aanleggen op het platteland.

De dorpen op de oude strandwallen langs de kust in Zuid-Holland boden zeer geschikte locaties voor buitenplaatsen. Ze lagen in fraaie bosrijke gebieden en waren vanuit steden als Den Haag en Leiden goed te bereiken. Toen de trekvaarten werden aangelegd nam het aantal buitenplaatsen langs deze route meteen sterk toe. Reizen met de trekschuit was veel comfortabeler dan per rijtuig en ook was het gemakkelijker om huisraad te vervoeren en bezoekers over te laten komen.

De meerdaagse wandelroute voert u langs landgoederen en buitenplaatsen in het zuidelijke deel van de Landgoederenzone Zuid-Holland die zijn aangelegd nabij de oude dorpskernen op de strandwal en langs de Vliet. Als u in Den Haag start, treedt u al wandelend in de sporen van de landgoedeigenaren uit voorgaande eeuwen. Op uw tocht komt u langs buitenplaatsen in Wassenaar, Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Van een aantal buitenplaatsen is de tuin- en parkaanleg (soms gratis, soms tegen betaling) voor het publiek geopend zoals van Rust en Vreugd, Backershagen, De Paauw en De Horsten in Wassenaar, Duivenvoorde in Voorschoten, Vreugd en Rust, Hofwijck, Middenburg en Arentsburgh-Hoekenburg in Leidschendam-Voorburg en Cromvliet en Hofrust in Rijswijk. Daarnaast heeft een aantal landgoederen en buitenplaatsen ook het hoofdhuis voor bezoek geopend. Zo kunt u een kijkje nemen in Huize De Paauw in Wassenaar, Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten en Huygens Hofwijck in Voorburg.

Comments

Kasteel Duivenvoorde - Voorschoten 10-04-2008-11319 900px