• Slider_Landgoedwandelen_06

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

 • landgoedwandelen-1

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

 • Slider_Landgoedwandelen_02

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

 • landgoedwandelen-2

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

 • Slider_Landgoedwandelen_04

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

 • landgoedwandelen-3

  Ontdekt de groene oase in de Randstad

Leidschendam-Voorburg

10 km – korte wandeling (afgekort 5 km)

Deze wandelroute leidt u langs een deel van de landgoederen en buitenplaatsen van Leidschendam-Voorburg. De ligging van deze dorpen en de bereikbaarheid vanuit de omliggende steden was ideaal voor de aanleg van buitenverblijven.

De strandwal

De strandwal, de historische zandrug die parallel aan de kustlijn loopt, was vanwege zijn hoge ligging zeer geschikt voor bewoning. In de middeleeuwen werd hierop het centrum van Voorburg gesticht en vanaf de 17de eeuw werden de flanken van de strandwal benut voor de aanleg van buitenplaatsen. De eeuwenoude ‘Heerwech’ over de strandwal was een belangrijke vervoersader. Via deze weg waren de buitenplaatsen in de zomermaanden goed te bereiken voor de eigenaren die in de omliggende steden hun hoofdverblijf hadden.

De Vliet

Ook het evenwijdig aan de strandwal gelegen kanaal de Vliet bevorderde de aanleg van landgoederen en buitenplaatsen. Dit water, gegraven rond de 12de eeuw, maakte deel uit van het Rijn-Schiekanaal. De Vliet was tot de 19de eeuw de belangrijkste verkeerader in deze regio. Over de in 1638 gegraven Trekvliet pendelden talloze reizigers met de trekschuiten en andere vaartuigen over dit kanaal tussen de steden en dorpen.

De wandelroute leidt u deels over de strandwal en deels langs de Vliet. De totale route is 10 km. U kunt er ook voor kiezen de route in te korten tot 5 km. Hiertoe is – zowel op de kaart als in het veld – ter hoogte van de buitenplaats Vreugd en Rust een verkorte route aangegeven.

Comments

26.9.2015 :: Landgoedrijk ZH - Buitengoed Dorrepaal (13e van 16)